ברחוב זמנהוף שלושים ושתיים גרה גברת אלגנטית שיצאה מדי יום, שלובת זרוע עם בנה, להליכה של אחר צהריים. תמיד לבשה חצאית כהה ומקטורן וחבשה ברט. הבן היה כבן שמונה עשרה או עשרים. היו לו תווי פנים מעוצבים היטב, בלתי מגולחים, נאים בפראיותם, ועיני תכלת בהירות מאוד. הוא סבל מפיגור קשה. כשהלכו יחד ברחוב הוא ייבב והזיל ריר. היא לא הוציאה הגה. הלכה בראש זקוף, מתעלמת לחלוטין מן הסביבה, מן הבן ומכל מי שעבר ברחוב באותו זמן וראה ושמע ופה ושם גם לטש עיניים.
יום אחד, כשחזרתי הביתה מבית הספר היסודי, הביטה בי אמא במבט קודר, ואמרה בלחש: "הטמבל מת". בני הדור ההוא לא הבחינו בין מפגר, חולה רוח וסתם טיפש, ולכן לא הבנתי במי המדובר עד שהסבירה שהתכוונה לצעיר מן הבית שממול.
***
לקראת סיום בית הספר היסודי עמדה על הפרק הבחירה של המשך הלימודים. אמא חששה מאוד מן התיכון העיוני, משום שזמן לא רב קודם לכן נתפסה בתל אביב חבורה של תלמידי תיכון שעסקו בשעות הלילה בפריצות לבתים. "בני טובים", כינו אותם אז, משום שחלקם היו בנים למשפחות מבוססות. מסקנתה הגורפת של אמא מן הפרשיה ההיא היתה ש"בתיכון גונבים", ולכן החליטה בעבורי שנועדתי ללמוד בבית הספר לקציני ים בעכו. לחיזוק החלטתה ציינה שגם "קוֹקָה" נרשם ללמודים שם. דא עקא, ש"קוקה" היה אחד הטוענים הרציניים ביותר לתואר "הילד הכי מטומטם בשכונה", אם לא בכל בית הספר, והדבר הרתיע אותי עד כדי כך, שגם אמא ויתרה על הרעיון.
בשנות השישים נחשבו התיכונים העירוניים של תל אביב הרבה יותר מן התיכונים הפרטיים. "הרצליה", "גאולה" וביחוד "שלווה" היו בתי הספר של ה"פושטקים", שהעבריינים "בני הטובים" שהפחידו כל כך את אמא למדו בהם. הפושטקים היו הפוחזים והריקים שלא עברו את ה"סקר" – מבחן משווה מהלך אימים שכל תלמידי כיתה חי"ת בארץ נבחנו בו כדי לקבוע אם יתקבלו לתיכון כלשהו ולאיזה. במבחן הזה דווקא הצלחתי לקבל ציון לא רע ולכן, לאחר שהאלטרנטיבות ירדו מעל הפרק, בחרתי בבית הספר שהיה הקרוב ביותר לבית – תיכון עירוני אל"ף.
***
בכל קהילה, ותהא זו בית ספר, צבא או מקום עבודה, תמיד יימצאו "החבר'ה שמתמצאים"; אלה שיודעים הכל מראש. כבר בכיתה בי"ת הם ידעו שהיום נקבל אצל האחות זריקה נגד שחפת; בצבא הם ידעו שמחר, בקורס החובשים, נכניס זה לזה "אינטראקאט" – התקן ששימש פעם לערוי תוך ורידי ושהיה אימת המוות של כל חובש, ושבשבוע הבא ישלחו אותנו לשמירות ביישוב ספר כלשהו; ובמקום העבודה הם ידעו שבסוף השבוע הקרוב יפוטרו עשרים וחמישה אחוז מן העובדים. השאלה מניין הגיע כל המידע הזה אל אותם "חבר'ה" היתה, מבחינתי, תעלומה שלא נפתרה עד היום.
בבית הספר היסודי למדתי באותה כיתה עם יזם נדל"ן מצליח מאוד לשעתיד שהיה שייך לאותה קלאסה. לא ייפלא, על כן, שכששמע שגם אני נרשמתי לתיכון עירוני אל"ף, חייך בידענות ואמר, "אז מה, תלמד מתמטיקה אצל סְטָרֶץ?".
מי זה, או מה זה, "סְטָרֶץ"? מאיין ידע היזם על קיומו? כמובן שאסור היה לשאול, כי שאלה כזו היתה הודאה בכך שאינני יודע מיהו "סטרץ" ולכן שאינני שייך לכת הנבחרת של "החבר'ה שמתמצאים".
***
בכיתה טי"ת, שהיתה אז הכיתה הראשונה של התיכון, המתנו לתחילת השיעור הראשון במתמטיקה; בעמידה, כמקובל באותם ימים. לכיתה נכנס בצעדים מהירים איש נמוך קומה, זקוף כסרגל, בעל מצח ענק, כרבולת דלילה של שיער אפור ומשקפיים עבים.
אחרי שהורה לנו לשבת, פתח הפרופסור סטרץ את יומן הכיתה וקרא בשמות התלמידים לפי הסדר. זה היה מופע ה"סטנד אפ" הראשון שראיתי, הרבה שנים לפני שהמושג "סטנד אפ" נכנס לשימוש במקומותינו. כל תלמיד ששמו נקרא התבקש לקום, ואז ספג, לשמחתם הרבה של חבריו לכיתה, מקלחת של עקיצות אישיות שדנו בעיקר בהופעתו החיצונית. אותי, למשל, שאל הפרופסור מדוע הייתי רזה כל כך, וכפתרון לבעיה הציע לשלוח אותי לקונגו – שהיתה אז בכותרות בגלל מלחמת האזרחים שהשתוללה בה – כדי שילידי המקום יפטמו אותי כדבעי ואחר כך ייצלו ויאכלו אותי; ומכיוון שלא היה אחד שנחסך ממנו שבט לשונו של הפרופסור, לא היה בעקיצות האלה משום עלבון נורא במיוחד.
מעולם לא פגשנו קודם לכן מורה שהתחכם באופן חסר מעצורים עד כדי כך עם תלמידיו. פרופסור סטרץ שבה מיד את ליבנו.
***
בתקופות החמות יותר של השנה התלבש הפרופסור סטרץ כאחד האדם. אבל בחורף הוא חגג. מיד עם הגשם הראשון החל לנעול מגפי עור מפורזלים שהגיעו כמעט עד ברכיו, ובהם צעד כל בוקר מביתו אל בית הספר. אל המגפיים נוספו מכנסי רכיבה, "גָליפֶה" בלע"ז, שהוצרו במורד הרגל ונתחבו אל תוך המגפיים, ומעל מכנסי הרכיבה לבש חולצה רוסית – "רוּּבָּשְקָה" – אמיתית. היו לו ארבע רובשקות שלבש לסירוגין: לבנה-צהבהבה עם צווארון רקום בתכלת ובשחור; ארגמנית כהה עם צווארון רקום בצהוב ובירוק; ירוקה עם צווארון רקום בצהוב ובאדום, והיפה מכולן: שחורה מבהיקה עם צווארון רקום באדום. שום מורה בבית הספר לא התקרב בהופעתו החיצונית אל הפרופסור סטרץ. הוא היה, ללא ספק, "טיפוס".
***
כשקרא לי הפרופסור ללוח בפעם הראשונה, הכו בי שני דברים. האחד היה ריח מיוחד שהדיף, שהיה תערובת של בושם לבנדר וניחוח מסתורי אחר, משהו בין נפתלין לעובש. ריח מוזר, אבל לא דוחה, שהיה עדיף בהרבה על צחנת הזיעה המעורבת בריח סיגריות שהדיפו רבים מן המורים האחרים. האחר היה העיניים: עיני תכלת בהירות שדמו מאוד לעיניו של הצעיר שגר ממול ושהלך לעולמו זמן לא רב לפני כן.
כשסיפרתי על כך לאמא, היא הודתה שידעה מזמן שהצעיר המנוח היה בנו של הפרופסור סטרץ.
***
רק חלק מזמן השיעורים של הפרופסור סטרץ הוקדש ללימוד המתמטיקה. חלק ניכר הוקדש לסיפורי מעשיות שהיו מבוססים על מאורעות שקרו לו, לדבריו, לאורך חייו. תקצר היריעה מלפרט את כולם, אבל מסך כל סיפוריו ששמעתי לאורך שלוש השנים שבהן זכיתי ללמוד אצלו, בתוספת לשני מקורות כתובים1,2 וכמה מקורות "אישיים" שאיתרתי, נטוותה ביוגרפיה עשירה עד כדי כך, שספק אם היה די במשך חיים אחד כדי להכיל את כולה.
הוא נולד באוקראינה, בעשרים וחמישה באוגוסט שנת אלף שמונה מאות תשעים ושמונה1, או שאולי מתי שהוא בשנת אלף שמונה מאות תשעים וארבע2; סיים "בית ספר צבאי לתותחנות" ושירת כקצין ארטילריה בצבא של האימפריה הרוסית במלחמת העולם הראשונה, שבה נפצע בקרב וקיבל אות הצטיינות על גבורתו. למד באוניברסיטה באודסה1. בטרם מלאו לו עשרים ושמונה2 ניהל גימנסיה חצי ממשלתית בבסרביה. בשנת אלף תשע מאות עשרים וחמש קיבל תואר דוקטור למתמטיקה ובשנת אלף תשע מאות עשרים ושש קיבל תואר דוקטור לאסטרונומיה, שניהם מאוניברסיטת טורינו שבאיטליה. לפרנסתו עבד אז כבוחן מכוניות בחברת "פיאט". בשנים אלף תשע מאות עשרים ושבע עד אלף תשע מאות שלושים ושבע היה מרצה באוניברסיטאות באיטליה, ספרד ופורטוגל, ותוך כדי כך, בשנת אלף תשע מאות עשרים ושמונה, "קפץ" לביקור בארץ, וניצל אותו כדי לארגן תיזמורת חובבים בחיפה ובו בזמן גם לאמן אנשי "הגנה" בשימוש בנשק, וכתוצאה הוכנס על ידי הבריטים ל"רשימה שחורה" שמנעה ממנו לעלות לארץ. בשישה באפריל אלף תשע מאות שלושים ואחת נבחר ל"אקדמיה למדעים של העיר קאדיז" שבספרד. במלחמת האזרחים בספרד לחם, בצד הרפובליקאי, כמובן, כשלפי חישוב הגיל המחמיר יותר היה כבר בן ארבעים ושתיים. בין השאר שירת כמטילן של פצצות מאולתרות שהושלכו ממטוסי הצבא הרפובליקני, ואולי גם כטייס. נמלט מספרד "לאחר כניעת הרפובליקנים", כלומר בשנת אלף תשע מאות שלושים ותשע, ובמקביל עלה לארץ בשנת אלף תשע מאות שלושים ושבע, ומאז לימד מתמטיקה ב"גימנסיה בלפור" בתל אביב – לימים תיכון עירוני אל"ף – ובתיכון "אוהל שם" ברמת גן. היה פעיל בקלוב התעופה בישראל, ובמהלך מלחמת השיחרור ביצע עבור צה"ל "חישובים בליסטיים לצרכי תותחנות".
תמונתו של הפרופסור סטרץ לא נכללה מעולם בתמונות המחזור של תיכון עירוני אל"ף, משום שלדבריו, כפי שצוטטו על ידי ידיד קרוב שלמד אצלו מתמטיקה בשיעורים פרטיים, היה משוכנע שסוכניו של הגנרליסימו פראנקו, ששלט בספרד עד שנת אלף תשע מאות שבעים וחמש, עדיין חיפשו אחריו כדי "לסגור אתו חשבון" מימי מלחמת האזרחים. בבית הספר הילכו שמועות שהוא והמנהל לא דיברו ביניהם, ושלמרות שמועד פרישתו של הפרופסור לגימלאות עבר מזמן, "לא העז" המנהל לאלץ אותו לפרוש.
***
בנוסף לשפע המעשיות מעברו, לא החמיץ הפרופסור סטרץ כל הזדמנות לעקוץ אותנו, תלמידיו, ובכלל, את כל תרבות ההתנהגות בישראל, אולי בתקווה לשפר אותנו במשהו. בכך נכשל כשלון חרוץ, משום שעקיצותיו היו משעשעות עד כדי כך, שהאירוניה והביקורת שהיו בהן נבלעו בצחוק שעוררו.
כשהסביר לנו מדוע לא תמיד גורר קיומו של "משפט ישר" את קיומו של "המשפט ההפוך", ניצל הפרופסור סטרץ את המושג המתמטי כדי להשתלח בשחצנות של אותם יהודים וישראלים שהיו בטוחים בחוכמתם האינסופית, ובניסוחו: "איינשטיין הוא יהודי, ולכן כל יהודי הוא איינשטיין".
על פתרון מרושל שהגיש תלמיד בבחינה או בשיעורי הבית נהג לצטט את ההיסטוריון הרומאי טאקיטוס (הוא ביטא זאת "טאציטוס") שפסק – לדבריו – כבר במאה הראשונה לספירה: "יהודי – שטחי!". וכשאירע שהשיעור התקיים לאחר "ההפסקה הגדולה" שלפעמים נערכו בה קרבות שבעקבותיהם נותרו על הרצפה קליפות וניירות, סיפר לנו כיצד הכריח, כשהיה קצין בצבא הצאר, את חייליו לזחול על רצפת הקסרקטין ולאסוף בפיהם את האשפה שהיתה פזורה עליה.
כשתלמיד ניסה לתרץ אי הכנת שיעורים במחלה כלשהי, סיפר איך פתר "הִתחַלוּת" המונית במחלקה שפיקד עליה – גם זאת בצבא הצאר ניקולאי – כשאילץ חלק מן המתחזים לשתות "כוס שמן קיק" והפלא ופלא, כל השאר הבריאו כהרף עין. וכשמישהו פתר תרגיל בדרך "עקומה" ומסורבלת, קבע ש"אדוני, אתה נוסע לירושלים דרך קפריסין".
***
רק לאחר שנים רבות הבנתי שמאחורי העקיצות, שגרמו לנו הנאה כה רבה, היו הרבה מאוד כעס וסלידה מן הגסות המזעזעת שהיתה מושרשת בנו, "הצברים הנפלאים", משחר ילדותנו. מחוסר היחס לסביבה, חוסר הכבוד למורה, לשכן ובכלל לאדם. מגישת ה"סמוך" והפרטאץ', מן הליכלוך על ריצפת חדר הכיתה ועד המחברות המרושלות, ובעיקר מן הבטחון המטופש שאנחנו הנבחרים, החכמים והמוצלחים ביותר. אבל במקום להתבכיין ולגנות ולהטיף, כפי שעשו שאר מורינו ומחנכינו – שזכו בתמורה לקיתונות של לעג – בחר הפרופסור סטרץ להשתמש באירוניה ובסרקאזם. הוא שם מראה מול פרצופינו, ואנחנו, במקום להבהל ולהיתקף גועל, צחקנו…
***
היה קל לקבל ציונים טובים אצל הפרופסור סטרץ. הבחינות שערך כללו תמיד תרגילים שנפתרו בכיתה או שניתנו קודם לכן כשיעורי בית. הוא היה המורה היחיד בבית הספר שלא היסס לתת ציון שליש "מעולה" לכל מי שפתר ללא שגיאות את שתי בחינות השליש. זה היה נעים מאוד, אבל הותיר תחושה לא נוחה שהציונים הגבוהים התקבלו בקלות רבה מדי.
***
כשסיימנו את כיתה י"א פרש הפרופסור סטרץ לגימלאות. סיפרו שעבר ללמד מתמטיקה באוניברסיטת "בר אילן", שבשעות הפנאי בנה במו ידיו בית "בקרבת פתח תקווה", ושגידל בחצרו עצי פרי. המורה שהחליף אותו היה "יקה" חסר רחמים, שלימד אותנו מתמטיקה באופן יסודי בהרבה, ערך בחינות קשות ונתן ציונים במשורה. מורה טוב היה אותו יקה, כמו רוב המורים בתיכון עירוני אל"ף של אותן שנים, וקרוב לוודאי שמבחינה לימודית טהורה הפקנו משיעוריו תועלת רבה יותר מאשר מן השיעורים של המורה שקדם לו.
אבל כשקורה ומגיעה אותה "צביטה בלב", שמלווה זיכרונות מהימים שבהם גילינו את העולם המופלא של המתמטיקה והמדעים, היא באה תמיד יחד עם הרובשקה, המגפיים, המבטא הרוסי הכבד וזיכרן של אינספור המעשיות המיוחדות במינן.
של הפרופסור יצחק סטרץ, כמובן.
יולי 2018
_____________________________________________________________________
הערות:
1 דוד תדהר – "אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו", הערך יצחק סטרץ. האנציקלופדיה הועלתה במלואה למרשתת:
http://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/6/2633
2. "פרופסור לכל דבר" – מאמר של אלכס דורון שהתפרסם במוסף "ימים ולילות" של "מעריב" לאחר פטירתו של יצחק סטרץ במרץ 1982, ונכלל בספר של בוגרי מחזור 1955 של תיכון עירוני א', תל אביב.
5 thoughts on “הפרופסור סטרץ”
הסיפור "פרופסור סטרץ" החזיר אותי למעלה מששים שנה אחורה – אל תקופת לימודי בתיכון עירוני א'. מעניין שקורותיו של אותו מורה צבעוני ואקסצנטרי מלווה את כל עמיתי לכיתה שלצערי מתמעטים והולכים. למדתי אצל פרופסור סטרץ בכיתות ט' וי' ולאחר מכן אצל מורה יקה שכמדומני זהה לאותו מורה המוזכר כאן. הסיפורים על פציעת סטרץ כקצין תותחנים במלחמת העולם הראשונה, קורותיו על חיוויותיו כטייס במלחמת האזרחים בספרד ושירותו כקצין במלחמת העצמאות שלנו לא נס ליחן.
יום הבחינה במתימטיקה זכור לי כיום מפחיד ונורא ודומני שהמורה חווה נחת מכך – אולם מעבר לכך שמור סטרץ בזכרוני כפדגוג מעולה. במהלך חיי עברתי מורים למתימטיקה לרוב, לא אחטא לאמת כי סטרץ היה בין הטובים שביניהם אם לא המעולה שבהם. אם מתימטיקה נשארה אהבת חיי – גם היום לאחר שפרשתי לגמלאות אני חייב תודה לסטרץ.
לא למדתי אצל סטרץ. מתימטיקה למדתי אצל שמיר ודוד (צצה) ופיסיקה אצל קליין; אנגלית למדתי אצל גרינואלד ואהרונסון – כולם מורים מעולים שבמעולים. לא הכרנו אז את המושג, אבל ללא ספק זה היה בית ספר אליטיסטי.
ואשר לסטרץ – הוא היה יוצא דופן בהופעתו: מגפיים, מכנסי רכיבה וחולצה רוסית מחוץ למכנסים, קשור בחבל דקורטיבי.
בסטרץ אפשר היה להבחין גם בהפסקות, כאשר היה תופס את אחת התלמידות היפות ומסתודד אתה באחת הפינות של המסדרון. נראה לי שהיום היה מואשם בהטרדה מינית.
הייתי אחת הבנות הללו, ולא היתה שם הטרדה, גם לא במושגים של י ינו. אותי הוא ניסה לשכנע ללמוד בעתודה האקדמית.
למדתי בעירוני א' ומתמטיקה עם פרופסור סטרץ.וואוו איזה איש אשכולות!!הייתי אצלו בדירתו ברח' זמנהוף פעמיים.הייתי גם בבית שבנה לעצמו במו ידיו עם הגן הבוטני ששתל מסביבו,שהוזכר כאן .הייתי פוגשת אותו בקונצרטים,כי הייתי הילדה היחידה בכיתה(ואולי בכל בית הספר) שאהבה מוסיקה קלאסית.הוא גם היה כנר ומנצח. וגם צייר.ואסטרונום.יש לי עליו סיפורים בלי סוף.יש לי תמונות שלו שצילמנו אותו לייף במצלמה נסתרת בכיתה,שהן שונות לגמרי מהתמונה המופיעה פה בראש העמוד.אם מישהו ממעריציו\תלמידיו לשעבר\זה שכתב את הסיפור עליו,\ירצה לראות תמונות אלו שיצור איתי קשר.כשהוא לימד מתימטיקה זה היה כמו מוזיקה–מהפנט מרתק ,התאהבתי במתימטיקה בעקבות השיעורים שלו.והסיפורים שהוא סיפר בכיתה על ימיו בצבא הפרשים של הצאר,על עלילותיו בספרד,באיטליה,… מגפי הרכיבה והרובשקה…הוא היה איש רנסאנס אמיתי,גאון יחיד במינו.
היגעתי במקרה לכתבה ". דוד תדהר – "אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו", הערך יצחק סטרץ" – http://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/6/2633
וממנה הופניתי אל "איפה היינו ומה עשינו" – בעריכת רות ורפי סירקיס – איפה היינו ומה עשינו (doczz.net) – (עבודה נהדרת).
אלו החזירו אותי לחוויות, די דומות (למדתי בעירוני א' שני מחזורים אחריכם, המורים אותם מורים והיכרתי היטב את יצחק בר יצחק ז"ל). ברצוני להתייחס לחוויותי עם עם הפרופסור סטרץ.
את כיתה טי"ת למדתי בבית ספר תיכון ברעננה (עיר מגורי אז). הצטיינתי במקצועות הריאליים ובמיוחד במתימטיקה. לכשעמד בית הספר להיסגר, חיפשתי בית ספר חלופי, בעל שם, כדי למקסם את לימודי המקצועות הריאליים. התקבלתי למגמה הריאלית בתיכון עירוני א' ושם נפלתי לידי הפרופסור סטרץ.
במסגרת עקיצותיו של הפרופסור (ציטוט : "שלא היה אחד שנחסך ממנו שבט לשונו של הפרופסור, לא היה בעקיצות האלה משום עלבון נורא במיוחד") הוא הודיע חזור והודע בפני הכיתה שאני לא יודע ולא אדע מתימטיקה (ולראיה – באתי מרעננה), והיה עלי להיכנס למגמה ההומנית.
גם ממנהל בית הספר (דוד רכבי) הוא לא חסך את שבטו : בבית הספר הייתה מערכת כריזה שהמנהל היה מעביר דרכה הודעות. לכשזה היה קורה בשעור שלו, היה נעמד מול הרמקול ועושה פרצופי בוז כדי שמי שלא הבין עד אז, ידע מה יחסו למנהל.
מתחילת הדרך הייתי מקבל ציונים שליליים בכל המבחנים. למרות זאת אהבתי מתימטיקה ואף הגדלתי לעשות בהשתלמויות חיצונית יזומות מצידי. היטיבה לתאר מקרה דומה בו הפרופסןר נתן ציונים שונים על מבחנים זהים הגב' איילה ברודצקי-תמרי (ציטוט 🙂 "ייתכן שחבריי לכיתה חמישית/ששית 2זוכרים את ההתעללות של המורה סטרץ בי …..אינני יודעת מה גרם לסטרץ להתעלל בי כך אך לי זכורה החוויה כצלקת עמוקה ,כזו שרק מורה מתעלל יכול לגרום לתלמידו……האפליה של סטרץ כלפי הייתה כל כך בוטה ואני צברתי כבר כל כך הרבה עלבונות , סטרץ גרם לי לשנות את מסלול חיי המתוכנן במקום להיות רופאה לאנשים כפי שרציתי ,עשיתי סיבוב שלם והפכתי לאקולוגית". גם אני אינני יודע מה גרם לסטרץ להתעלל בי כך.
בסוף כתה יא הכשיל אותי הפרופסור במקצוע המתימטיקה ושלח אותי למועד ב'. במבחן מועד ב' נתן לי ציון שלילי למרות שידעתי לענות היטב על כל השאלות. עקב ה"כישלון" נזרקתי מבית הספר בטענה שאינם רוצים להסתכן בכישלון בבחינות הבגרות עקב אי בקיאותי במתימטיקה (ציטוט דומה מפי יגאל כהן אורגד : "אנחנו לא רוצים לפגוע בממוצע ההישגים בבחינות הבגרות של בית הספר ולכן אנו מפסיקים את לימודיך").
חיפשתי בית ספר שיהיה מוכן לקבלני לשמינית אך אף בית ספר לא היה מוכן לקבלני עם הרקורד הזה לשמינית. הצלחתי להיכנס באמצע השנה לבית ספר לא כל כך מפורסם בפתח תקווה. מצאתי אותו מעולה והמורה למתימטיקה הייתה מעולה. ממש מזכיר את שכתבה הגב' רות סירקיס -ארליך. ציטוט : "הלימודים בחמישית ובשישית היו יכולים להיזכר כנעימים ומעניינים ,לולא מורה למתמטיקה ,סטרץ . הוא אהב לתת "מבט חודר" אפשר לומר "דוקר" ,בייחוד בתלמידים עם נשמה הומאנית) שלא הבינו מה הוא רוצה מהחיים שלהם .ציוני המתמטיקה שלי היו אצל סטרץ על הפנים ,וכך גם "אהדתי" למקצוע הקשה הזה. למזלי ,בכיתות שביעית ושמינית למדתי במגמה לגמרי הומאנית) שם היה לי מורה מזן אחר לגמרי .יהודה קליין .אני זוכרת איך ההסברים הכי מסובכים נשמעו לי מובנים".
דומני שהאבחנה של הפרופסור המלומד לא עמדה במבחן המציאות (על קצה המזלג, שיפטו בעצמכם) :
1. אני בעל 6 (שישה) תארים אקדמאיים, 4 מהם בהנדסה (מהטכניון) כשאחד הוא תואר דוקטור בהנדסה אוירונאוטית. השניים האחרים במנהל עסקים ובניהול איכות.
2. מאחורי קרירה עשירה עם הישגים הנדסיים מפוארים בארץ ובעולם, ובכללם פרסים בינלאומיים.
3. 54 שנים מרצה מבוקש למקצועות הנדסיים (כולל התעסקות במתימטיקה גבוהה) באוניברסיטאות מגוונות ובמוסדות בארץ ובעולם.
4. יועץ/ פותר בעיות הנדסיות מסובכות לאירגונים בינלאומיים, ובכללם : CERN (מאיץ החלקיקים בשוויץ), LURGI סדקים בריאקטורים (בדומה לפוקושימה), SASOL דרום אפריקה קורוזיה בצנרות פטרוכימיות.
5. ספרי הדרכה אודות "ניהול סיכונים בפרויקטים" ו"הכנת מפרטי רכש". וכן עשרות פרסומים מדעיים.
היגעתי במקרה לכתבה ". דוד תדהר – "אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו", הערך יצחק סטרץ" – http://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/6/2633
וממנה הופניתי אל "איפה היינו ומה עשינו" – בעריכת רות ורפי סירקיס – איפה היינו ומה עשינו (doczz.net) – (עבודה נהדרת).
אלו החזירו אותי לחוויות, די דומות (למדתי בעירוני א' שני מחזורים אחריכם, המורים אותם מורים והיכרתי היטב את יצחק בר יצחק ז"ל). ברצוני להתייחס לחוויותי עם עם הפרופסור סטרץ.
את כיתה טי"ת למדתי בבית ספר תיכון ברעננה (עיר מגורי אז). הצטיינתי במקצועות הריאליים ובמיוחד במתימטיקה. לכשעמד בית הספר להיסגר, חיפשתי בית ספר חלופי, בעל שם, כדי למקסם את לימודי המקצועות הריאליים. התקבלתי למגמה הריאלית בתיכון עירוני א' ושם נפלתי לידי הפרופסור סטרץ.
במסגרת עקיצותיו של הפרופסור (ציטוט : "שלא היה אחד שנחסך ממנו שבט לשונו של הפרופסור, לא היה בעקיצות האלה משום עלבון נורא במיוחד") הוא הודיע חזור והודע בפני הכיתה שאני לא יודע ולא אדע מתימטיקה (ולראיה – באתי מרעננה), והיה עלי להיכנס למגמה ההומנית.
גם ממנהל בית הספר (דוד רכבי) הוא לא חסך את שבטו : בבית הספר הייתה מערכת כריזה שהמנהל היה מעביר דרכה הודעות. לכשזה היה קורה בשעור שלו, היה נעמד מול הרמקול ועושה פרצופי בוז כדי שמי שלא הבין עד אז, ידע מה יחסו למנהל.
מתחילת הדרך הייתי מקבל ציונים שליליים בכל המבחנים. למרות זאת אהבתי מתימטיקה ואף הגדלתי לעשות בהשתלמויות חיצונית יזומות מצידי. היטיבה לתאר מקרה דומה בו הפרופסןר נתן ציונים שונים על מבחנים זהים הגב' איילה ברודצקי-תמרי (ציטוט 🙂 "ייתכן שחבריי לכיתה חמישית/ששית 2זוכרים את ההתעללות של המורה סטרץ בי …..אינני יודעת מה גרם לסטרץ להתעלל בי כך אך לי זכורה החוויה כצלקת עמוקה ,כזו שרק מורה מתעלל יכול לגרום לתלמידו……האפליה של סטרץ כלפי הייתה כל כך בוטה ואני צברתי כבר כל כך הרבה עלבונות , סטרץ גרם לי לשנות את מסלול חיי המתוכנן במקום להיות רופאה לאנשים כפי שרציתי ,עשיתי סיבוב שלם והפכתי לאקולוגית". גם אני אינני יודע מה גרם לסטרץ להתעלל בי כך.
בסוף כתה יא הכשיל אותי הפרופסור במקצוע המתימטיקה ושלח אותי למועד ב'. במבחן מועד ב' נתן לי ציון שלילי למרות שידעתי לענות היטב על כל השאלות. עקב ה"כישלון" נזרקתי מבית הספר בטענה שאינם רוצים להסתכן בכישלון בבחינות הבגרות עקב אי בקיאותי במתימטיקה (ציטוט דומה מפי יגאל כהן אורגד : "אנחנו לא רוצים לפגוע בממוצע ההישגים בבחינות הבגרות של בית הספר ולכן אנו מפסיקים את לימודיך").
חיפשתי בית ספר שיהיה מוכן לקבלני לשמינית אך אף בית ספר לא היה מוכן לקבלני עם הרקורד הזה לשמינית. הצלחתי להיכנס באמצע השנה לבית ספר לא כל כך מפורסם בפתח תקווה. מצאתי אותו מעולה והמורה למתימטיקה הייתה מעולה. ממש מזכיר את שכתבה הגב' רות סירקיס -ארליך. ציטוט : "הלימודים בחמישית ובשישית היו יכולים להיזכר כנעימים ומעניינים ,לולא מורה למתמטיקה ,סטרץ . הוא אהב לתת "מבט חודר" אפשר לומר "דוקר" ,בייחוד בתלמידים עם נשמה הומאנית) שלא הבינו מה הוא רוצה מהחיים שלהם .ציוני המתמטיקה שלי היו אצל סטרץ על הפנים ,וכך גם "אהדתי" למקצוע הקשה הזה. למזלי ,בכיתות שביעית ושמינית למדתי במגמה לגמרי הומאנית) שם היה לי מורה מזן אחר לגמרי .יהודה קליין .אני זוכרת איך ההסברים הכי מסובכים נשמעו לי מובנים".
דומני שהאבחנה של הפרופסור המלומד לא עמדה במבחן המציאות (על קצה המזלג, שיפטו בעצמכם) :
1. אני בעל 6 (שישה) תארים אקדמאיים, 4 מהם בהנדסה (מהטכניון) כשאחד הוא תואר דוקטור בהנדסה אוירונאוטית. השניים האחרים במנהל עסקים ובניהול איכות.
2. מאחורי קרירה עשירה עם הישגים הנדסיים מפוארים בארץ ובעולם, ובכללם פרסים בינלאומיים.
3. 54 שנים מרצה מבוקש למקצועות הנדסיים (כולל התעסקות במתימטיקה גבוהה) באוניברסיטאות מגוונות ובמוסדות בארץ ובעולם.
4. יועץ/ פותר בעיות הנדסיות מסובכות לאירגונים בינלאומיים, ובכללם : CERN (מאיץ החלקיקים בשוויץ), LURGI סדקים בריאקטורים (בדומה לפוקושימה), SASOL דרום אפריקה קורוזיה בצנרות פטרוכימיות.
5. ספרי הדרכה אודות "ניהול סיכונים בפרויקטים" ו"הכנת מפרטי רכש". וכן עשרות פרסומים מדעיים.
שנה מהנה וגמר חתימה טובה.